Stemmer-forside STEMMER FRA DYBET

Red. Dorte Hummelshøj Jakobsen

En aktuel og vedkommende antologi, skrevet af 12 danskere, som har personlige erfaringer med livet på diverse overførselsydelser.

Mennesker på overførselsindkomst. Ordene skaber billeder. Alle har for eksempel hørt om Dovne-Robert og Fattig-Carina. Men lige meget hvem der toner frem for dit indre blik, så er det en væsentlig pointe i denne antologi, at det er et forsimplet billede. Mennesker på overførselsindkomst er lige så forskellige som mennesker på arbejdsmarkedet. Deres sociale baggrund, uddannelsesniveau, politiske holdninger, livssyn, ønsker og drømme er forskellige. Der er dog lighedspunkter: Et markant flertal af danskere på overførselsindkomst lever med fysiske og psykiske sygdomme, handicaps og misbrug. De har også noget andet til fælles: De lider under den stigmatisering, vi som samfund påfører dem.

Bidragydere:
Maria Busch, Rie Grenaa, Charlotte Holm, Mette Kjærulff, Claus Larsen, Line Lazarus, Lasse LIllevang Vesterholt, Carina Martinus, Rikke Petersen, Mette Sejrbo, Dorthe Skriver Nielsen, Heidi Stephansen.

ISBN 9788793197800

Vejl. pris 199,- kr

Fragt til pakkeshop 19 kr

Bogen kan bestilles hos din boghandler eller direkte fra forlaget på candiedcrime@gmail.com

———-

Anmeldelser

 

Tolv bevægende og forstemmende historier fra en verden med røven i vandskorpen (Litteratursiden)

Bibliotekar Erling Lykke

“Det, der bærer disse historier, er autenticiteten og den afsky for systemet, som historierne vækker. Det sætter tingene i perspektiv, når man igen og igen oplever politikere dyrke den sport, der hedder at sparke til folk, der ligger ned. Ikke blot skal de mennesker kæmpe med en kombination af fysiske og psykiske lidelser. De skal også mobilisere kræfter til at slås for deres ret til et værdigt liv i det, vi ynder at kalde vores velfærdssamfund.”

En væsentlig bog, der forhåbentlig udrydder fordomme (Bogsnak)

”Stemmer fra dybet” er på mange måder skræmmende og forstemmende læsning. Jeg fristes til at sige, at det er en bog med fortællinger fra en beskæftigelsesindustri, der har spillet fallit, hvor man ikke har tillid til sine medmennesker og hvor din værdi som menneske ser ud til at afhænge af din indtægt og tilknytning til arbejdsmarkedet. Hvem er taberen her, er det beskæftigelsesindustrien eller er det dem, der har været uheldige i tilværelsen?

Skæbner, der gør indtryk (Kristeligt Dagblad)

I denne antologi har Dorte Hummelshøj Jakobsen ladet dem få ordet, som sjældent eller aldrig bliver hørt. Dem, der befinder sig på allerlaveste trin af samfundspyramiden. Det drejer sig først og fremmest om mennesker, der er eller har været på kontanthjælp. Mennesker, der af den ene eller anden grund, undertiden selvforskyldt, men i langt, langt de fleste tilfælde helt uforskyldt, er havnet der, hvor de ikke kan klare enhver sit eller bare sig selv.

En socialreform, som i realiteten gør det nærmest umuligt selv for kronisk syge mennesker at få tilkendt en førtidspension. Og det til trods for at al lægefaglig viden bekræfter, at de fleste af disse meget hårdt ramte mennesker får en langt bedre livskvalitet, når de får den tryghed, som pensionen i al sin beskedenhed giver. Vi er her i disse skæbnefortællinger lysår fra misbrug af det sociale system.

Reformramte danskere får ansigt (Udfordringen)

Her er beskrivelser af manglende retssikkerhed i social- og beskæftigelsessystemet; meget om umyndiggørelse, mistænkeliggørelse, nedværdigende behandling, fejl på fejl og ventetid i systemets vold; beskrivelser af meningsløse ressourceforløb, ydmygende nyttejob og alvorligt syge på kontanthjælp.

Forsidens graffitibillede (foto: Anders Johansen) illustrerer en gennemgående erfaring med kommunen som en vridemaskine eller affaldsskakt: Her mister man sit ansigt og kommer sjældent helskindet ud igen. Det samme, kan man sige, er tilfældet i den politiske udskamning og stigmatisering.

Et desperat nødkald fra bunden af Danmark (KPnet)

Samme anmeldelse i Arbejderen

Gert Madsen

Jeg læste en historie af gangen for så at holde en pause. Det var jeg simpelthen nødt til. Mellem hvert afsnit er der i øvrigt citater, der afspejler hvor modbydelig retorikken er mod folk på kontanthjælp. Og det er altså ikke udtalelser som kommer fra højredrejede internettrolle. Nej det er fra ledende politikere og ministre.

Det fungerer rigtigt godt for det afspejler virkeligt forskellen mellem den verden som privilegerede politikere befinder sig i, og så den hverdag man kan læse om i bogen. En hverdag der ofte er en simpel kamp for at overleve. I deres udtalelser, og i resten af velfærdsdebatten, udskammes og generaliseres syge og arbejdsløse som dovne stereotyper. Jævnfør Dovne Robert. Derfor rammer den her bog plet.

Politikerne misbruger de reformramtes problemer
Omtale i blogartikel af Claus Jansson

Fortællingerne spænder vidt, men har det tilfælles, at de beskriver mødet med velfærds Danmark og hjælpen, som endte med at blive det stik modsatte.

HER FORTÆLLES OM: Nyttejobbet der ingen nytte gjorde. Førtidspensionen som ikke gav den ventede ro, fordi den kom al for sent. Livet på gaden som 15-årig og de livslange konsekvenser. Studerende børnefamilier, som har ualmindeligt svært ved at skaffe til dagen og vejen. Om den hårde barndom, sygdom og fysisk nedslidning. Fleksjobberen, der blev ramt af en blodprop i hjernen, og måtte bruge et år på at skrive sin historie, som ellers før blodproppen kunne være gjort på en dag.

Den dybe klang
Nordjyske (ikke online)

Der kan være et behov for at tydeliggøre, at kontanthjælpsmodtagere også er indbyrdes forskellige. Det er godt at få frem. Faktisk er det lidt af en bedrift at få problemerne frem i bogform, så al ære og respekt sendes hermed til forlaget.

VÆRDIGE STEMMER FRA BUNDEN GØR OP MED GÆNGSE FORDOMME

Blogger Lisbeth Riisager Henriksen
“Stemmer fra dybet er en sjælden perle af en udgivelse, fordi den lader mennesker selv komme til orde om deres virkelighed. Den viser en helt anden virkelighed end det skingre billede, man ofte får i den offentlige politiske debat, hvor der cirkulerer mange fordomme om mennesker på overførselsindkomst eller i fleksjob.”

Ny bog minder om de skæbner velfærdsstaten har klemt og glemt

Den Offentlige

“Netop med sin ærlighed bliver Stemmer fra dybet et godt indlæg i socialkrisen, fordi den viser borgernes oplevelser og virkelighed. Nok hører vi om enkeltsager i medierne hele tiden, men samlet i bogform bliver det et stærkt og tankevækkende koncentrat, som mange sagsbehandlere og politikere med fordel kunne læse.”

Danmarksbloggen

“Bogen er velskrevet, og læsningen flyder afsted, selvom man konstant sidder med en stor knude i maven. For hvordan kan vi acceptere, at mennesker behandles på denne måde i vores rige land? Det burde være utænkeligt.”

En vigtig bog DU burde læse

Forfatter Steen Langstrup
“Her får de selv en stemme. Her fortæller de deres meget forskellige historier om, hvordan og hvorfor de havnede på kontanthjælp. Det er forstemmende læsning, som tegner et billede af et system, der nedbryder, stresser og presser syge mennesker sygere, et system, der har gjort det til en kunst at ramme dem, man påstår at ville hjælpe. Hvordan kommuner omgår loven, konstant truer borgerne, mens meget lader til at sejle hos det offentlige selv i en sådan grad, at det er svært at tro andet end, at det er en accepteret arbejdsgang, en nødvendig bivirkning på vejen mod lavere topskat.”

Persilles hjemmedyrk

“Det her er en vigtig bog. Ikke bare for os som samfund, men for kommende samfund. Det her skal læses og læses højt. Der er adskillige kapitler som er decideret uudholdelige. Selv fra folk som faktisk kan skrive og forklare hvorledes det her foregår – og bliver ved med at foregå. Det er ubærligt at blive indført i, hvor konstant og umenneskeligt det er.”

Den rullende bogblogger

Flere gange mens jeg læste, havde jeg lyst til at slå hårdt i bordet og bede kommunerne tage sig sammen og indse virkeligheden. For de har skyklapper på. Og det er sommetider, måske oftere end vi tror, ved at koste menneskeliv.